dinsdag 28 november 2006

milieueffect voedsel

Vandaag bezocht ik een debatbijeenkomst bij VROM waarin een Europees rapport werkt gepresenteerd over de milieueffecten van producten. Ondanks de opstelling van de stoelen was het op zijn best een discussiebijeenkomst want de stellingen waren geen discussiestellingen. Maar daarom niet minder interessant.
In een meta-analyse hebben TNO en CML uitgevonden dat vooral ons huis, ons eten en ons transport milieuvervuilend zijn. Verzekeringen, bankdiensten en onderwijs zijn milieuvriendelijk. Dat lijkt me, ook wat betreft voeding (waar vooral veehouderijproducten slecht scoren) geen schokkend nieuws. Hoogleraar Jan Pen zei in de jaren 70 al dat het pas wat wordt met het milieu als we in onze vrije tijd ons beperken tot piano spelen. Dat leek hem de meest vriendelijke vorm van consuminderen.
Minder eten en nog een credit card extra nemen is ook niet de oplossing, dus het zal van productieprocessen moeten komen die schoner zijn. En dan, zo heb ik betoogd, is de kwaliteit van management erg belangrijk: verschillen tussen bedrijven zijn groot. Of een forse belasting op milieubelasting in plaats van op inkomen of btw.

[op de foto een scala aan oude en nieuwe energie in Zevenhuizen, inclusief de spruitenstronken voor de vergisting in de biobased economy] Posted by Picasa

2 opmerkingen:

Peter zei

Minder consumeren liujkt inderdaad absoluut onmogelijk. Dus een verbod op overbodigheid zal er wel nooit komen. Een stoel om op te zitten, een bed om in te slapen en een mes om je boterham mee te smeren, okee. Alleen op dat gbied al wordt er overweldsigend veel geproduceerd. gecomnsumeerd en weg gegooid. Maar wat doen al die gadgets in huis? De wuppie in de vensterbank, de schemerlamp met kleurige bubbels en de zogenaamde geurverspreiders in de stopcontacten?
Het zou al mooi zijn als dat soort artikelen driedubbel belast werden.

krijn j. poppe zei

Tja, die zit. Hoewel het lastig is om te bepalen wat extra's zijn. Een forse energiebelasting met tegelijkertijd verlaging van btw of inkomstenbelasting is wellicht een mooi begin. En wat te denken van het idee om jaarlijks de 20% producten met de slechtste energie-efficiency in een bepaalde categorie (dus de 20% slechtste TVs etc) van de markt te laten halen?