donderdag 21 juli 2022

Wijn in nieuwe flessen

 Er wordt wel eens beweerd dat er een tijd is geweest dat de veredeling van groenten en fruit zich teveel toelegde op het aankoopmoment (ziet het er aantrekkelijk uit?) in plaats van op de smaak. Voor verpakkingen geldt ook dat ze de aankoop moeten stimuleren. Bij wijn is er nu een voorbeeld dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Wijn zit niet voor niets meestal in groene flessen: dan is er minder kans dat de chemische samenstelling en het bouquet door lichtinvloeden worden verstoord. Maar steeds meer producenten van witte wijn hebben bedacht dat de consument transparantie wil, Zicht op de inhoud zou goed zijn voor de verkopen.  Maar juist die witte wijnen hebben minder tanines en een minder volle smaak waardoor smaakveranderingen sneller opvallen. 

Enkele onderzoekers, zo rapporteerde The Economist afgelopen weekend, hebben nu maar even de proef op de som genomen en de wijnen in witte en groene flessen en in witte flessen in een doos, voor 60 dagen onder het zachte licht van de supermarkt gezet. Met 20 soorten witte wijn en 9 flessen per soort.  Vervolgens is met gaschromatografie het reukprofiel per fles bepaald. Vooral de Chardonnay en de Pinot Gris kun je beter per doos kopen als de wijn in witte flessen zit, want ze beginnen verdacht op elkaar te lijken. als ze een tijd in transparante flessen op het schap hebben gestaan. Tradities zijn er niet voor niets, ook niet die van groen glas voor witte wijn. 

Geen opmerkingen: