maandag 6 juni 2016

regulering van platformen

Ik maak even een aantekening uit The Economist van 28 mei. Het blad besteedt aandacht aan de aandacht van de regulators voor platformen die door hun netwerk en lock in effecten nogal wat macht lijken te hebben. Er is nog weinig bekend van het (economisch) functioneren van dergelijke platformen dus het is verstandig dat ze zich wat timide opstellen, zo vindt het blad.
De House of Lords hielden onlangs een hearing en Martin Bailey, ambtenaar bij de EU Commissie, getuigde er "There is hardly an area of economic and, arguably, social interaction these days that is left untouched by platforms in some way".
Er wordt nu blijkbaar gewerkt aan twee issues: de verplichting voor platformen dat je ook met je overheidsID moet kunnen inloggen, waardoor het moeilijker zou worden voor platformen om je hele surfgedrag te achterhalen. En een optie om het makkelijker te maken voor bedrijven en consumenten om hun data mee te nemen als ze van platform willen veranderen. Die laatste optie hadden we in onderzoek van het parlement over de agrarische platformen ook al zo'n beetje in overweging gegeven.

Geen opmerkingen: