vrijdag 3 juni 2016

krokodillen

Eerder dit jaar bezocht ik een kleine krokodillen-boerderij (als je dat kunt zeggen bij aquacultuur) in Cambodja. En dus las ik met interesse een stukje in The Economist van 14 mei over Crocodile Farming.
Een booming business, na een korte hapering tijdens de crisis, zo begrijp ik. Er zouden ongeveer 5000 producenten in de wereld zijn. De meeste zijn kleine bedrijfjes in dorpjes in Azie (waarvan wij er dus 1 bezochten) maar er zijn er ook een paar met 70.000 beesten. Sommige daarvan zijn opgekocht door de modehuizen zoals Louis Vuitton en Hermes. Zuid-Afrika is een grote producent maar ook in Australie en de VS zijn er een aantal grote bedrijven.
Het is een vrij nieuwe bedrijfstak dus er is nog redelijk weinig bekend over veevoer en ziektepreventie. Wel is duidelijk dat je de rust moet bewaren, huiden met littekens van gevechten brengen veel minder op dan mooie huiden. Ook hier kijkt de dierwelzijn-beweging (PETA wordt genoemd) mee. En met de krokodillen in het wild gaat het nu ook beter, minder stroperij en in sommige systemen is er belang bij handhaving omdat er gecontroleerd eieren worden geraapt voor de boerderijen.

Geen opmerkingen: