zaterdag 30 april 2016

Universiteitsbestuur

Eerder deze week brachten we een paar dagen door in Bologna. Mooie stad, goed weer, prima eten. Ze hadden een van de eerste universiteiten van Europa. Bologna is nog immer een "rode stad" en dat slaat al lang niet meer op de kleur van de dakpannen. Links scoorde er altijd goed, zo leerde ik in het MAMbo, het Modern Art Museum Bologna.
Misschien gaat dat wel terug op de organisatie van die eerste universiteit. In Parijs studeerde je theologie, en daar hadden de professoren de macht. In Bologna studeerde je rechten en lag de macht bij de studenten, die hun professoren uitkozen naar (de door hen vermeende) kwaliteit. Bottum-up, het is nog altijd een issue in het inrichten van universiteitsbestuur, maar inmiddels zijn we weer meer Parijs dan Bologna.
Ook interessant om te leren dat je in de Renaissance in Bologna twee scholen (faculteiten?) had, die in 1563 werden samengevoegd: de Legisti waar je rechten studeerde en de Artisti (die zich bezig hielden met filosofie, wiskunde, natuurkunde, medicijnen en biologie).
Kortom: gaat dat zien.
Een reactie posten