zondag 17 april 2016

Hawaii is giftig

In Hawaii is het debat rond het gebruik van bestrijdingsmiddelen hoog opgelopen, zo berichtte The Economist op 9 april ("Paradise sprayed"). Er wordt blijkbaar heel wat gebruikt, en met name ook van wat ze in de VS RUPS noemen (Restricted Use Pesticides), dat zijn de middelen die alleen door bepaalde categorien professionals onder bepaalde voorwaarden mogen worden gebruikt.
Achtergrond is dat Hawaii een tropisch gebied is waar je 3 oogsten per jaar kunt halen (onder de bijbehorende tropische ziektedruk), wat een aantrekkelijke plek is voor alle veredelaars en biotechnologie-bedrijven, Die kunnen dan snel vermeerderen voordat het uitgangsmateriaal in de tropen vanuit de moederrassen als hybride zaad verder wordt vermeerderd en verkocht.
Een van de oplossingsrichtingen in dit vergiftigde debat is nu het veel meer registreren waar de middelen worden gebruikt (en welke) en onder welke omstandigheden. Men hoopt dat de feiten het debat verbeteren. Ook feiten van huisartsen en anderen rond bloedmonsters, urine-monsters e.d.
The Economist is altijd goed voor een historisch perspectief; in 1893 werd koningin Liliuokalani aan de kant gezet door machtige Amerikaanse plantage eigenaren met steun van het Amerikaanse leger. Ofwel: waar ligt de macht?
Een reactie posten