zondag 31 mei 2015

suikerbieten, gist en heroine.

Mijn aandacht valt de laatste tijd op synthetische biologie. Daarvan worden de voordelen aangeprezen. Een onvermoede is de decentralisatie van de heroïne-productie en daarmee verminderde maffia-activiteiten in de drugssmokkel.
Onderzoekers proberen al een tijdje het proces van de papaver (die dat als afweermechanisme doet) na te doen met enzymen en bacteriën die ze daartoe muteren in een specifieke gist. Alleen misten ze nog steeds een stukje van de puzzel (voor kenners: S-reticuline). En die is nu gevonden, In het genoom van suikerbieten nog wel. Als ze dat aan de gist weten te koppelen die ze al hebben, dan kunnen we uit suiker morfine gaan maken, en nog wat andere nuttige spullen waaronder papaverine. En wie weet, zo suggereert The Economist, komt dat gist gewoon voor de drugsfabricage in de eigen keuken beschikbaar. Blijft ongetwijfeld illegaal, maar controleer het maar eens.
Stout idee: oude varkensstallen en loodsen in Brabant hebben al een goede concurrentiepositie in de drugsmarkt, volgt in komende decennia het westen van de provincie? De opheffing van de suikerquota helpt in ieder geval aan grondstof.

The Economist: Synthetic Biology - Only Connect. 23.5.2015
Een reactie posten