zaterdag 9 mei 2015

de politiek en de economie

Het verlies van Labour past in de interessante analyse die de Poolse intellectueel en activist Slawomir Sierakowski deze week in de NRC te berde bracht. Hij komt tot de conclusie dat de tegenstelling rechts of links niet meer van deze tijd is, omdat door de globalisering van o.a. de markten, ook de linkse partijen gedwongen zijn marktgericht, rechts beleid uit te voeren - anders zouden overheden door de markt worden afgestraft.
En dus zoekt deze socioloog het in burgerrechtorganisaties, ngo's en het culturele circuit. NGOs vindt hij best redelijk democratisch.
Het feit dat de overheid niet meer over de economie gaat, betekent in zijn ogen ook dat daarom de ethische en morele vragen (over dieren, over religie e.d.) juist de politiek worden ingetrokken.

Ik heb wat twijfels bij deze visie. Je kunt als land nog een hoop doen rond het inrichten van je belastingen, gezondheidszorg, onderwijs etc, zonder last te hebben van die kapitaalstromen. En een fors aantal mensen ziet vermoedelijk dat een overheid die meer dan de helft van de economie beslaat en zich bezig houdt met zaken die ook wel door de markt gedaan kunnen worden, wat veel van het goede is. En juist morele en ethische issues horen niet in de markt maar in de politiek, althans als ze het individu overstijgen. Maar desalniettemin een visie die interessant genoeg is om te noteren.

NRC woensdag 6 mei, 2015
Een reactie posten