donderdag 21 mei 2015

mijn data is jouw data - of niet

De Financial Times van gisteren had een special "the connected business". Met een artikel dat er steeds meer conflicten komen over de eigendom van data.
Het artikel meldt dat onder EU wetgeving degene die de data vastlegt in een database, de eigenaar is van die data. En dus niet degene waarover die data gaan. Dat moet eens even gecheckt want ik hoor ook dat de verschillen tussen landen groot zijn en dat er in Duitsland regelgeving zou zijn die de boer eigenaar maakt van zijn bedrijfsdata, waarbij een loonwerker die data van die boer had uit zijn werkzaamheden, deze dus beschikbaar moest maken.
De FT wijst op Ubiquitous  Commons, een concept dat in Italie is ontwikkeld (La Sapienza Un.) dat een laag software tussen de entry en de eigenlijke software (bv. Facebook) plaatst waarin de gebruiker de rechten van de ingegeven gegevens kan regelen: aan wie stel je het beschikbaar en voor wat mag het worden gebruikt ("voor wetenschap", "voor marketing" etc).
De makers melden dat een groep Italiaanse boeren onlangs enthousiast was over het concept want ze zijn "concerned that collection of crop data is being monopolised by large food groups such as Monsanto".
Een reactie posten