dinsdag 12 mei 2015

E-stonia

Estland is het E-land, het gaat al jaren digitaal. En kan zich nu zelfs verplaatsen naar een andere locatie met een volledige backup / spiegelinfrastructuur. Je meet maar nooit, het land was al eerder van de kaart, tijdens de USSR.
Niet alleen de geopolitiek verklaart deze aanpak. Ook het bestuur van het land door vrij jonge mensen (al in de jaren 90), mogelijk de nabijheid van de Nokia-Finland euforie, en het feit dat het land leeg is: 1.3 mln mensen op een oppervlakte zoals Nederland. Dat maakt het lastig voorzieningen in stand te houden zonder digitale aanpak.
Een paar tips van de digitale Esten in een mooi artikel in de NRC van dit weekend:
  • maak deelname verplicht ook voor oudere mensen. Net als de OV chipkaart. Ze voerden soms de in Finland mislukte technologie in, maar dan zonder vrijwilligheid.
  • maak de voordelen duidelijk, schatting is dat het de Esten een week per jaar aan vrije tijd extra scheelt, je hoeft niet meer naar de stembus, om een akte, etc.
  • wees eerlijk over mislukkingen in ICT en trek consequenties zoals het aftreden van een minister (dat is in Nederland met al zijn ICT-mislukkingen nog nooit gebeurd)
  • Leg burgers uit dat data-integriteit veel makkelijker te realiseren is dan complete privacy. Het is niet zo erg dat je buren weten dat je bloedgroep B hebt, zolang ze het maar niet kunnen aanpassen in het systeem. Estland maak veel gebruik van de bitcoin blockchain technologie.
  • Leg ook uit de het toch wat raar is dat iedereen al zijn gegevens aan Apple of Google toevertrouwd die er zaken mee kan doen, en niet aan de overheid die alleen een publiek doel heeft. ["in Nederland lijkt het zo te zijn dat de burgers Google en Apple meer vertrouwen dan de overheid - dat is toch behoorlijk irrationeel"]
  • Zorg dat de burger eigenaar van zijn gegevens is en dat ook zo voelt

Luistertip uit buurland Zweden: ABBA, ook met SOS
Een reactie posten