vrijdag 7 juni 2013

aandelen koe

bijna volle Duitse rivier
Sommige boeren hebben interessante investeringsplannen maar krijgen geen geld los. Bedrijfseconomen moeten zich dan als eerste afvragen of er wel een echt financieringsprobleem is. Meestal is het een rentabiliteitsprobleem en is het project niet renderend genoeg om bv. 12% op achtergestelde leningen te betalen bij een private equity financier.
Enfin, sommigen zijn goed bezig met nieuwere constructies als erfpacht (sale and lease back) of crowd funding of stille vennoten. In de categorie aandeelhouderschap van buiten het gezin zijn sommige Amerikaanse veehouders nu bezig met aandelen in hun koeien te verkopen aan klanten. Zogenaamde Herdshares, zo bericht the Economist (die op minstens 2 plekken in het blad van vorige week de grap "stakes not steaks" maakt, Britse humor blijkbaar). En er wordt uitbetaald in liters melk per aandeel, terwijl de boer een rekening stuurt voor het onderhoud van de koe.
De reden voor deze constructie is typische Amerikaans, waar de jurist inventief is en je de vrijheid moet hebben om je te bewapenen. Daar vinden sommige ook dat je het recht moet hebben om rauwe, ongepasteuriseerde melk ('moo-shine') te drinken. De FDA legt op zijn website uit dat je er eerder ziek van wordt en dat de gezondheidsclaims die sommigen er aan toe kennen, niet aangetoond zijn. Maar daar laten sommigen zich niet door weerhouden, en verzinnen een juridische constructie.

Economist: The menace of moo-shine, 1.6.2013
Een reactie posten