vrijdag 1 maart 2013

Domburg

Oudhollands kunstwerk in Domburg
Domburg, Suriname, blijkt een typisch voorbeeld van een handelsplaats en route. Wat dat betreft had het beter Venlo of Roermond kunnen heten. Domburg NL is geen havenplaats zoals Veere of Middelburg maar blijkbaar leverde het dorpje (dat toen nog geen badplaats was) een plantage-eigenaar (is dat wel eens uitgezocht?).
Al snel bleek er nog meer muziek in Domburg SU te zitten als pleisterplaats (a half-way house zeggen de Engelse zo leerde ik in het Rijksmuseum Schiphol op de heenweg, gelukkig kennen wij meer pleisterplaatsen dan halfweg). Dat komt doordat de Suriname-rivier een fors verschil tussen eb en vloed kent en het voor volle boten naar het Noorden niet mogelijk was in 1 tij Paramaribo of de zee te bereiken. Wachten in Domburg dus  en daar begon (eindigde) een weg over land naar Paramaribo. Plantage-eigenaren (veelal in Paramaribo van hun rent genietend, vandaar de fraaie oude stad) en plantage-directeuren stapten hier dus over van boot naar koets.
Het Domburg SU van nu heeft ook wat (bescheiden) recreatie-activiteiten: in het weekend komt men er varen, naar een kermisje en natuurlijk eten. Maar nog niet op het niveau van Domburg NL.
Een reactie posten