donderdag 14 maart 2013

lijstje: de ATNI

cashewnootjes
in the making
De kwaliteit van voedsel is zeer hoog, er sterven (althans hier in Europa) minder mensen aan voedselvergiftiging dan ooit, en als ze van voedsel iets krijgen is het vaak door verkeerde gebruiken in de keuken (dat kan zelfs het beste restaurant in Kopenhagen overkomen) of door verkeerd dieet (obesitas and all that).
Nieuw beeld sinds afgelopen maand is de economische voedselfraude: het omkatten van paardenvlees of gangbare naar biologische eieren: je krijgt er niets van maar je krijgt ook niets van wat je bestelt.
Hier ligt een overheidstaak, zo constateerde de Tweede Kamer vandaag, maar, zo meldden Wageningse collega's in de NRC, ook het bedrijfsleven heeft hier een grote rol. Die controleren meer en beter dan de overheid schreef iemand.
Het komt dus aan op food and nutrition governance binnen de bedrijven. En laat er nu net deze week ook een rating-agency opgestaan te zijn die bedrijven o.a. hierop beoordeelt: er is een nieuwe index, zo lees ik in de NRC: de Access To Nutrition Index, de ATNI. Mede gefinancieerd door de Bill and Melinda Gates Foundation.
Ik heb eens even de website bekeken. Naast de governance kijken ze o.a. naar de voedingswaarde van producten, naar de labelling, naar de prijs (is het betaalbaar in arme landen), naar het lobby-gedrag, het ondersteunen van gezonde lifestyles en nog wat zaken.
In de overall rating scoren de bedrijven nauwelijks voldoende, en hier is de voor kenners weinig verrassende top 5 (de top 3 had ik wel kunnen voorspellen):
1. Danone
2. Unilever
3. Nestle
4. Pepsico
5. Kraft foods
En op 19 nog een Nederlands bedrijf: Friesland Campina.
Voorbeeldige website zelfs, waarin je de ranking op de onderdelen kunt bekijken en de methodologie (met al zijn subjectiviteit) kunt downloaden.
Een reactie posten