zaterdag 26 mei 2012

economie voor beginners

Nog een fotootje uit Baku
Mede door deze blog wordt me nog wel eens gevraagd of ik geen begrijpelijk boekje weet met een introductie (landbouw)economie. Het perfecte boekje is er nog niet. Dat was dus aanleiding om Partha Dasgupta's Economics - a very short introduction (Oxford University Press) te lezen.
Dasgupta is een bekend (ontwikkelings)econoom en schreef dit boekje in een reeks very short introductions over van alles en nog wat (van de Koran tot de Koude Oorlog).
Hij maakt gebruik van twee karakters, Becky die in een middenklasse gezin in de VS woont, en Desta die in een selfsubsistance boerderijtje in Afrika opgroeit. Met bijpassende foto's. De nadruk ligt op economische redeneringen en modellen  (althans de ingewikkelder) komen niet aan de orde. Door de toelichtingen via de twee meisjes zie je dat allerlei gedrag op verschillende plekken in de wereld van toepassing is, maar dat door de omstandigheden van de aanwezigheid van een markteconomie of andere sociale verhoudingen de uitkomst heel anders is.

Appreciatie
Het boekje is aan te raden voor wie een introductie zoekt, maar toch is ook dit nog niet het perfecte boekje. Op teveel plaatsen kan Dasgupta het niet laten om toch maar een symbool te gebruiken als A, B of C, waar een zin goed genoeg was geweest (en waarvoor een bijzin verderop had kunnen wijken). Het boekje is hier en daar ook academisch door bij het publiek onbekende economen op te voeren als bedenker van die theorie.
Mijn grootste bezwaar is dat de inhoud erg afwijkt van wat de lezer van de Financiele Telegraaf verwacht. De macro economie wordt zo ongeveer in 4 pagina's behandeld, en we vernemen niets over het bankensysteem, maar wel 4 pagina's over Ken Arrow's analyse van stem-systemen: hoe kies je het eerlijkst een president.
Ook is er erg veel aandacht voor de institutionele economie van normen, waarden en instituties.
Daarmee is het boekje een mooie afspiegeling van wat er nu zoal aan universiteiten (en dan vooral in de micro-economie) wordt onderzocht en gedoceerd. Aan te raden dus voor wie overweegt of een studie economie iets is. Maar de krantenlezer die verdieping zoekt moet na lezing van Dasgupta nog even doorzoeken.
Een reactie posten