maandag 21 mei 2012

Agricola Novus


In dezelfde Volkskrant (zie blog van gisteren) aandacht voor Europa na de crisis volgens Joep van Lieshout. Nu te zien in Heeswijk-Dinther, op 13 ha van een oude varkensboerderij waar de megastal niet meer rendeerde (ik citeer de recensie in Het Vervolg). Een openluchttentoonstelling met ons toekomstig huis: ruimte voor een bed, een keuken, een werkplaats en een dierenverblijf voor een ezel en een schaap. Maar ook een plaggenhut annex tempel, een cafe met insectenbroeikas, en een kanon voor de verdediging. Is dit een terugblik op de laatste 2000 jaar of een visie op het jaar 3000 zo vraagt de Volkskrant zich af:

“Zo is Agricola Novus een monument voor het uitstervende beroep van boer en voor het door landbouwpolitiek en Europese regelgeving getergde boerenbedrijf. Voortdurend zijn er subtiele referenties aan het woelige verleden. Het religieuze karakter van het dorp – de tempel en de kruisweg- verwijst naar het katholicisme, dat hier nog niet zo lang geleden aan de basis lag van landbouwcoöperaties die voorspoed brachten. De afgodsbeelden van koe en varken brengen de ellende van elkaar eindeloos opvolgende epidemieën in herinnering”.

Volgens de maker is dit boerendorp slechts een opmaat voor een megaboerderij in het kader van Brabant Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Als althans Almere of Den Haag (of andere kanshebbers) niet winnen. Gaat dat zien, minimaal op de website

Een reactie posten