zaterdag 19 mei 2012

Boer Koekoek

Waar anders dan in Hollandscheveld wordt vandaag een boek gepresenteerd over "100 jaar boer Koekoek". Hij werd er honderd jaar geleden, in 1912, geboren en dat was voor mijn LEI collega Ida Terluin in samenwerking met de Groningse hoogleraar Dirk Strijker aanleiding voor een boek.
Deels mooie herinneringen aan de jaren zestig en zeventig zo vermoed ik. Met aandacht voor de door de Telegraaf ondersteunde veldslag in Hollandscheveld. Verder is helder dat de fervent strijder tegen het verplichte Landbouwschap en de rest van de PBO zijn zaak om heel andere reden inmiddels vrijwel gehonoreerd heeft gekregen.
De Boerenpartij was ook de tegenpartij die het (stedelijke) ongenoegen een stem gaf, en in dat opzicht had Hendrik Koekoek overeenkomsten met Pim Fortuijn en Geert Wilders. Verder wordt de man herinnerd voor zijn onbedoelde bijdrage aan het dierwelzijnsbeleid door beboet te worden voor dierenmishandeling door verwaarlozing van pony's. Het enige kamerlid dat meezong op een nummer 1 hit in de top40 bleek een querulant die door medekamerleden voor de rechter werd gesleept. Enfin, lees de wiki. 
En dus weer eens een luistertip: Vader Abraham en Boer Koekoek in 1974. Mooie strategie om omstreden kamerleden de carnaval in te trekken.
Een reactie posten