De landbouweconomie van Brazilie zit nog steeds zo in elkaar dat het aantrekkelijker is om bos te kappen dan op het bestaande areaal te intensiveren. Een van de aspecten daarbij is dat het kappen van bos meteen geld op levert.
Dat is niets nieuws: de nieuwste editie van Zeeland, het tijdschrift van het Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen bevat een fraai artikel over ene Jacob Quintus (1821 -1906) die Zonnemaire (Schouwen) verruilde voor Amerika en daar een van de grondleggers werd van de Amerikaanse pers.
Veel landverhuizers hadden net genoeg geld om New York te bereiken, daar gingen ze dan een tijdje aan het werk en trokken dan westwaards. Er bestond een behoorlijke, nuttige, concurrentie tussen de staten om mensen aan te trekken en een van de troeven van Michigan was dat grond er goedkoop was en er bomen op stonden die bij het kappen meteen contant geld opbrachten. So what's new.
In het kader van de multiculturele integratie in dit land is overigens ook interessant dat Quintus Nederlandstalige kranten in de VS opzette (zoals de "Sheboygan Nieuwsbode"), gemodelleerd op de Zierikzeesche Nieuwsbode, en daarmee via uitwisseling van kopie met Zeeland ook bijdroeg aan de trek. De echte integratie kwam pas later....
Hans Krabbendam: Jacob Quitus (1821-1906) en de Sheboygan Nieuwsbode: een Zeeuws model voor de Nederlandstalige pers in Amerika in: Zeeland 18.3
Geen opmerkingen:
Een reactie posten