De
Europese Science Foundation bracht met behulp van een paar bekende Wageningers een rapport uit over de Europese Voedselsystemen. Het rapport bevat achtereenvolgens een handige samenvatting van een aantal scenario-studies, zoals EURuralis en
Prelude (dat ook met kwalitatieve verhaallijnen werkt). Vervolgens volgt een bijdrage over de primaire landbouw in de EU, dat zich vooral op de productie richt, minder op de organisatievorm van de bedrijven, de invloed van werkgelegenheid en inkomens. Dit wordt gevolgd door bijdragen over ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie (een nuttig overzicht van tal van technologische ontwikkelingen) en in de distributie en de verpakkingssfeer. Het rapport eindigt met trends in food retailing en consumptie, waarin overigens de auteur zich afvraagt of transparantie in de keten rond productiewijzen omhoog gaat en hoe dit de consumptiepatronen zal veranderen. De omgekeerde vraag lijkt me minstens zo logisch: het is de consument die om transparantie vraagt (of niet). Het rapport eindigt met een korte research agenda, die overigens niet zo helder uit de voorgaande hoofdstukken en onzekerheden wordt afgeleid en ook niet naast die van bv. CIAA's Food for Life wordt gelegd.
Al met al een bruikbaar rapport met mooie overzichten waaruit het makkelijk citeren is. Tip voor de volgende versie lijkt me om de hoofdstuk-auteurs meer samen na te laten denken over de integratie tussen retail, keten en productie aspecten en wat dit betekent voor publiek-private verhoudingen. Maar dat zal wel komen omdat ik vanuit mijn eigen belangstelling al snel kansen zie voor meer economie en governance.
R. Rabbinge & A. Linneman (eds): European Food Systems in a changing world, ESF, 2009
Geen opmerkingen:
Een reactie posten