vrijdag 17 juli 2009

vermaatschappelijking

De directe betalingen die boeren nu krijgen uit het landbouwbeleid zullen een maatschappelijk doel moeten krijgen, anders verdwijnt het draagvlak snel. En dus is er een zoektocht hoe dat dan moet. Een dialoog tussen beleidsmakers en de samenleving speelt daarin een rol - in de Nederlandse cultuur zijn we graag met zijn allen op zoek naar het ideaal.
Een studie van Wageningen Universiteit laat zien dat zo'n dialoog niet zo makkelijk is. Als je die voert vanuit de zgn. Houtskoolschets voor het landbouwbeleid, en niet bv. vanuit natuurbeheer of beleid voor nationale landschappen, dan trek je geen nieuwe burgers en zijn het al snel de aloude betrokkenen die in hun eigen beleidsjargon inspreken.
De studie laat ook mooie redeneercirkels zien hoe dan boerenbelang wordt geherdefinieerd als invulling maatschappelijk belang. Waar "maatschappelijk belang" volgens economen staat voor publieke goederen waar de markt niet voor betaalt, wordt dit ingevuld met "voedselvoorziening door boeren" omdat we immers moeten eten (ook al wordt daar via de markt al voor betaald, maar ongetwijfeld niet voor iedereen hoog genoeg).
Een nuttige studie dus.
R.A. Werkman, A.S. Bruinsma en C.J.A.M. Termeer: De maatschappelijke dialoog rondom de houtskoolschets en de vermaatschappelijking van de landbouw. Wageningen Universiteit, 2009

1 opmerking:

Wieke zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.