De hoge voedselprijzen hebben velen tot het inzicht gebracht dat er afgelopen jaren te weinig is geinvesteerd in kennis met als gevolg een lage technische ontwikkeling. Ook de organisatie van onderzoek speelt daar nog een rol bij. Er is afgelopen decennia ook veel geprivatiseerd en sommige technieken maken eigendom van onderzoeksresultaten mogelijk. Wat weer een discussie op gang brengt hoe je onderzoek nu zo efficient mogelijk organiseert. Een dezer dagen verschijnt er een boekje van mijn hand over de economische evaluatie van onderzoekssystemen, of beter: we hebben een paper van vorig jaar omgezet in een boekje over de Nederlandse ervaring.
Te laat om daarin mee te nemen kreeg ik nu een boek in handen uit kringen van de Wereldbank dat ervaringen uit de hele wereld heeft gebundeld en waarin Kees van der Meer verslag doet van de ervaringen met publiek-private samenwerking in Nederland. Mijn inzichten zijn door het boek niet echt veranderd maar wie zich in dit onderwerp wil verdiepen, leze:
D. Byerlee and R.G. Echeverria: Agricultural Research Policy in an Era of Privatization, CABI, Wallingford, 2002.
Kees van der Meer: Public-Private Cooperation in Agricultural Research: examples from the Netherlands in: Byerlee and Echeverria, 2002
Geen opmerkingen:
Een reactie posten