vrijdag 1 augustus 2008

beelden van de Loire


Beelden werken sterker dan tekst. Een lokale politicus van VVD huize is zich daar ook van bewust en heeft in de strijd voor meer asfalt het argument opgeworpen dat er veel minder asfalt is dan we denken: op de weg kijk je vooral vooruit en zie je meer asfalt dan omgeving, en op de autokaarten worden wegen naar verhouding veel breder weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn. Dat leverde terecht een forse repliek uit de linkse hoek op dat de deskundigen nu toch wel uitgaan van het beeld dat meer asfalt niet helpt, en maatregelen zoals in Londen (rekeningrijden met goed openbaar vervoer) wel.
.
Klimaat
Het KNMI heeft ook ontdekt dat beelden goed werken als het om het klimaat gaat. Nu eens niet van ijsberen maar door plaatsen uit Frankrijk met hun jaren tachtig weer te plaatsen op de Nederlandse landkaart overeenkomstig ons huidige weer. En wat blijkt: wij hebben nu het weer waarvoor je 25 jaar geleden naar de Loire moest afreizen. Een huisje in Frankrijk hoeft dus niet meer. Nu nog een chateau met rose d'anjou in de polder.
.
Cabrio
Een mindere kant van dat klimaat is dat er mensen zijn die dan het beeld hebben dat ze een cabrio moeten gaan kopen en daar op een proefrit ondeskundig mee rond rijden, zodanig dat iemand anders (ik in dit geval) er op botst - zelfs als hij alleen maar op de weg let. Alleen materiele schade gelukkig, maar toch.
Iedereen ter linker en zelfs ter rechterzijde maakt zich zorgen over de klimaatsverandering, maar het effect is dat we extra olie aanboren op de Noordpool en een cabrio gaan kopen. Ik heb niet het beeld dat dit soort gedragseffecten ook in de klimaatsmodellen zitten.

Geen opmerkingen: