zondag 17 augustus 2008

zomer in zeeland

Het was gisteren een topdag voor de Zeeuwse graanoogst, zo constateerden we met eigen ogen. Vermoedelijk door veel regen verlaat, want vanaf de hoge dijken was goed te zien hoe het water tussen de aardappelruggen stond.
Het rondje Zeeland leerde op elke stop weer wat. Zierikzee heet niet naar de zee, maar naar de kreek (de Ee als algemene aanduiding van waterloop) van ene Zierik. Dus Zierik's Ee. Overigens had de ANWB zijn geld ook wel mogen besteden aan het herstel van wat van de informatiebordjes, in plaats van die nieuwe grote borden a la francaise langs de snelweg.
We bezochten de Hoeve van der Meulen bij 'sHeer Abtskerke, dat kan nog een mooie multifuntionele uitspanning worden (hoewel het telen van zaaizaad voor akkerrandenbeheer wel erg afhankelijk is van het akkerrandenbeheer in het EU beleid). En we wandelden bij Nisse door de Poel. Mooi heggenlandschap. Altijd gedacht dat de heggen met hun prikkelige mei- en sleedoorns aangeplant waren als veekering, maar ze zijn ontstaan in de slootkanten waar het vee de spontane gegroeide bomen liet staan. En daarna werd het wellicht pas veekering.
Veel bessenteelt ook rond Nisse, dat was er vroeger bij mijn weten niet. Walcheren deden we in 1 keer in het miniatuur. Ze vieren het 50 jarig bestaan en nooit geweten dat het een uit de hand gelopen tijdelijke tentoonstelling is van een hobbywedstrijd, uitgeschreven na de herinrichting van Walcheren volgend op de inundatie van 1944.
Zo werd het een plezierig en leerzaam dagtochtje dat we op de Oude werf in Veere afsloten met mosselen. De mosselkwekers zijn in protest vanwege het milieubeleid. Begrijpelijk, behalve hun slogans. Het duurde bij mij een poosje tot ik via een poster op een havenpaal bij de Zierikzee 5 begreep waar "de groene leugen" over ging. En toen was ik bij Bru al de nodige spandoeken gepaseerd. Misschien dat een slogan als "geen mosselen in de pan zonder zaad van het wad" (met bijpassend foldertje uit te delen door de restaurants) toch helderder zou zijn.

Geen opmerkingen: