vrijdag 8 juni 2007

Sandwiched tussen Polen en Russen

Een deel van het uitvoerend werk in de landbouw, en zeker in de tuinbouw, wordt gedaan door mensen van buitenlandse origine, waaronder ook de nodige Polen. Veel minder bekend is dat ook aan het andere eind van de keten, bij het nadenkwerk op de universiteit, veel buitenlanders een prominente rol spelen. [Als je dat althans het andere eind van de keten wil noemen]. Zo zijn er in Wageningen veel collega’s met een Russische of andere buitenlandse achtergrond die het wetenschappelijk onderzoek doen in het kader van hun proefschrift. Het viel me op nu ik er weer een in handen kreeg, fraai vormgegeven overigens, over investeringsgedrag in de glastuinbouw.
De verklaring voor het uitvoerend werk in de kas en in de klas is hetzelfde: goedkope arbeid. AIO salarissen zijn blijkbaar weinig aantrekkelijk voor degenen die de kwaliteiten hebben een proefschrift aan te vangen. Een goede zaak lijkt me: we hebben niet alleen meer een brain drain naar de US, maar trekken ook knappe mensen aan. Hun CVs getuigen van een groot doorzettingsvermogen en een sterke wil om er wat van te maken.
Opvallend is ook dat het vooral vrouwen lijken te zijn die naar het westen komen om te promoveren. Overigens in lijn met een berichtje van de VSNU in de NRC van vanavond dat vrouwen het - ook worldwide- veel beter doen in het onderwijs dan mannen. En afgelopen week las ik dat in sommige plekken in Oost-Duitsland er een zeer scheve samenleving is ontstaan, omdat vooral vrouwen naar West-Duitsland zijn getrokken voor werk. Mannen doen dat minder, met als gevolg streken met een vrouwentekort en – zo stelde het krantenbericht – extra ontvankelijkheid voor neo-nazipartijen.
Een paar jaar geleden was ik in Frankrijk op een conferentie en daar had een sociologe onderzoek gedaan naar het vrouwentekort, waarvan vooral ook jonge boeren de dupe zouden zijn. Boer zoekt vrouw, de Poolse bruid. De verklaring die toen werd aangedragen was dat jongelui voor studie vaak naar de stad trokken en dat een deel van de mannen terugkwam voor beroepen als boer en veearts, en dat vrouwenberoepen als stewardess en verpleegster toch vooral in de stad te vinden zijn.
Of zouden vrouwen meer naar geldprikkels luisteren, of minder moeite hebben met de ‘pijn’ van verandering? Of zijn mannen minder ambitieus en nemen ze liever nog een wodka? Kortom, nog een onderwerp voor een goed proefschrift.
.
Het proefschrift dat ik las was van Natalia V. Goncharova: Investment patterns in Dutch glasshouse horticulture
En de foto geeft een Oost-Duits landschap weer

Geen opmerkingen: