woensdag 30 januari 2019

Terug naar Toorenvliedt

In aanvulling op mijn post van gisteren over de LEI boekhouding in de jaren 60, onthul ik dan ook nog maar even een tekst die ik in het familiearchief tegenkwam. Het is een tekst die mijn vader tezelfdertijd schreef in het contactorgaan van de vereniging van oud-leerlingen der christelijke middelbare landbouwschool te Middelburg. Hij had er na de oorlog de winterlandbouwschool gevolgd. In januari 1962 schreven een aantal oud-leerlingen (waarvan er één uit Ontario - Canada rapporteerde) een bijdrage. Ik citeer een deel uit het stuk van Kr. Poppe:
"Goed inzicht in de kosten is belangrijk. Om een juist inzicht in het bedrijfsgebeuren (sic! -kjp) te hebben, is het daarom nodig, dat we meer dan alleen een kasboek met in en uitgaven bijhouden. Het is thans zeer nuttig en noodzakelijk dat we van te voren een begroting gaan opmaken. Een analysebegroting die ons inzicht geeft in de te verwachten opbrengsten en kosten. Natuurlijk berust dit op schattingen. Maar dit is geen onoverkomelijk bezwaar. Wanneer U dit enkele jaren doet dan valt het met die afwijkingen beslist erg mee, terwijl men een steeds beter inzicht krijgt in het kostencijfer van bepaalde onderdelen. Want, wat bijv. een bepaald gewas per ha kan opbrengen zal elke boer ongetwijfeld weten, maar wat hetzelfde gewas gekost heeft, is vaak veel minder goed bekend, doch zeker net zo belangrijk.
Tenslotte is het kostencijfer even belangrijk als het opbrengstcijfer, om de winst te bepalen. Om dus het bouwplan juist samen te stellen moeten we een goed inzicht in de toegerekende kosten hebben, maar ook bij de keuze van het al of niet omschakelen op andere methodes of investeringen zal een deelbegroting op zijn plaats zijn. 
Eveneens is het in verband met de gehele bedrijfsorganisatie zeer nuttig om te weten hoe hoog de totale bewerkingskosten -arbeidskosten en werktuigkosten en werk door derden- per ha zijn. Heeft me deze cijfers van het eigen bedrijf berekend, hetzij vooraf, hetzij achteraf, dan kan men deze vergelijken met die van andere bedrijven en bijv. van het L.E.I. op deze manier kunnen dus eventuele fouten aan het licht komen en verbeterd worden. De assistenten van de R.L.V.D. zulle u bij het opmaken van een analyse begroting gaarne terzijde staan. Tevens beschikken zij over materiaal om Uw bedrijfsgegevens aan die van anderen te toetsen en van een deskundig advies te voorzien. Werkelijk, pak dit eens enthousiast aan en U zult er geen spijt van hebben, want "Wie schrijft, die blijft".

Waarvan akte.

Geen opmerkingen: