maandag 14 maart 2016

De situatie in Duitsland

Het bieden van een jaarlijkse overzicht in de agrarische situatie via een soort State of the Union staat in Nederland aardig onder druk, nu de jaarrapporten van de productschappen zijn verdwenen en bij de overheid men het liefst zaken in een topsectoren-contract ziet ondergebracht: maar welk bedrijf betaalt er nu mee aan het Agrarbericht.
Bij onze oosterburen is het daarentegen nog business-as-usual. De minister moet nog elk jaar het parlement informeren via het Agrarbericht, dat staat nu een keer in de wet. En een paar maanden daarvoor maakt das Deutsche Bauern Verband zijn eigen Situationsbericht. Al met de kerst ontving ik de editie 2015/16. Die ik nu van het bureau naar de kast verhuis, begeleid door een stukje waarin ik de loftrompet uitsteek.
Want het bericht is belangrijk en mooi gerestyled. Nu op het formaat van het compacte schoolboek, zoals de voorzitter in zijn intro meldt. Per pagina twee kolommen waarvan 1 voor tabellen en grafieken en 1 voor begeleidende tekst. Vooral de grafieken zijn een lust voor het oog. Mooi en helder vormgegeven, miminaal met ook symbooltje (het varkentje als het oom varkensprijzen gaat), vaak 3 of 4 dimensies in 1 grafiek zonder dat het onoverzichtelijk wordt, veelal  ook door goed kleurgebruik. Heldere legenda's, duidelijke bronvermeldingen. Veel kaartjes ook.. In sommige kaartjes is de grootte van de getallen proportioneel weergegeven (dus 12 groter dan 3). Handig.
Inhoudelijk geeft het boekje een mooi overzicht van bijna alles wat er toe lijkt te doen. Inclusief gegevens van de EU, dus ook voor ons handig. Relatief veel aandacht voor bos (een derde van Duitsland is bos) en voor bio-energie (effect van de Energiewende). Ook interessante tabellen over wat voor positiefs de Duitser in de Duitse landbouw ziet. Hoewel het misschien verstandiger is te monitoren waar men kritiek op heeft.
Komende dagen nog wat aandacht voor een paar grafieken en tabellen die mijn aandacht trokken. Het Situationsbericht is per hoofdstuk te downloaden.
Een reactie posten