zaterdag 10 mei 2014

Koppert over topsectoren

Weinig blog bijdragen deze week - te druk blijkbaar. Een van de redenen is alle overleg rond publiek-private onderzoeksvoorstellen die kunnen worden ingediend. Daar staat een maand voor, maar ca. twee weken daarvan is half Nederland met vakantie. De financiers die de tender uitzetten gaan er vermoedelijk vanuit dat er doorlopend contact is tussen onderzoekers en bedrijven zodat de wensen al op de plank liggen, maar de praktijk is toch wat anders.
Ik zou het niet gemeld hebben als ik het niet een aardige aanloop had gevonden naar de NRC van gisteren die een groot verhaal had over Koppert, de leverancier van biologische bestrijders in o.a. de tuinbouw. Het artikel eindigt met een alinea die aangeeft hoe zo'n bedrijf tegen de financiering van onderzoek aankijkt: "De achterliggende wetenschap komt onder meer uit Wageningen, waar ze gewoon rekeningen uitschrijven. Oosthoek [Koppert's directeur Henri Oosthoek -kjp]: "Soms heb ik medelijden met de mensen daar omdat ze te commercieel worden bejegend. Het gaat nu te veel over resultaat. Wij willen juist dat ze in Wageningen meer financiele ruimte krijgen om te free wheelen. Daar komen de leuke nieuwe vondsten vandaan"."
Interessante gedachte voor wie dit weekend, geholpen door regenachtig weer, nog wat voorstellen moet afronden voor de deadline van medio komende week.

Biologisch
Nog een interessant feitje uit het artikel: wie paprika's teelt op een substraat van kokosnotenbast mag zijn paprika's niet biologisch noemen. Althans niet in Europa. Het bedrijf 4Evergreen van de familie Grootscholte in 's Gravezande teelt er zo 18 miljoen kilo per jaar met 55 man. En exporteert ze naar de VS want daar mag je ze wel als organic labellen. En zou je ze terug exporteren (wat ze niet doen) dan zijn we hier weer wel biologisch omdat ze in de VS als organic zijn goedgekeurd.
Een reactie posten