maandag 23 december 2013

Mercosur - EU

Hoe zou het eigenlijk met de handelsbesprekingen tussen de EU en de Mercosur zijn, zo vroeg ik me onlangs nog af. Omdat het mede de toekosmt van de veehouderij bepaalt. The Economist van 14 december komt met het antwoord. Er zit na jaren stilstand weer voortgang in, met name Brazilie wil de boot niet missen in de regionale handelsdeals (zoals EU-Canada en TTIP). Argentinie heeft minder haast.
"Success would help stagnant Europe to export its way back to growth and open new markets for Mercosur's efficient farmers. Failurs would leave Europeans overpaying for food (..)", zo schrijft het blad. En het denkt dat goedkoop voedsel aan belang op de agenda gewonnen heeft om koopkracht in stand te houden, terwijl een extern argument om in de GLB kosten te snijden ook welkom zou zijn.

In het zelfde blad overigens de constatering dat er geen wetenschappelijke argumenten zijn tegen GMO-voedsel (en de suggestie dat zij die klimaatveranderings-sceptici terecht van niet-wetenschappelijk denken betichten, consequent moeten zijn) maar dat juist in China de onrust over GMO toeneemt als gevolg van voedselveiligheidsproblemen.

The Economist: Strategic patience runs out. 14.12.2013
Een reactie posten