donderdag 7 november 2013

ACDC

Het Internet of Things (het idee dat tal van apparaten een internet adres krijgen om data door te geven of aangestuurd te worden) gaat geholpen worden door een upgrade van de USB stekker en kabels. Waarmee er een revolutie in de electriciteitswereld gaat plaats vinden, zo meldde The Economist 19 Oktober.
USB-kabeltjes en stekkers zijn ooit ontwikkeld om allerlei randapparatuur (muizen, toetsenborden) op een universele wijze op een computer aan de sluiten. De leveren stroom en data. De stroom-stroom is niet sterk, 10 watt, maar dat is al genoeg om telefoons en e-readers op te laden. Er komt volgend jaar een USB PD - Power Delivery, die 100 watt levert. Waarmee je veel meer apparatuur van stroom kunt voorzien.
USBs transporteren DC, direct current (gelijkstroom). zoals ooit door Edison uitgevonden. Het net werkt met AC, Alternate Current (wisselstroom), dat indertijd beter overweg kon met verschillende voltages. En vandaar nu al die transformatortjes, die stroom vreten. Maar als dat in-huis allemaal overgaat op DC, kan de computer bepalen waaraan stroom moet worden geleverd naar de behoefte van dat moment. En kan het zelf van het net halen als het goedkoop is.
Het gaat ook de transitie naar lokale zonne-energie helpen: zonnepanelen leveren gelijkstroom (DC), in variabele hoeveelheden op verschillende momenten. Lastig om aan het wisselstroomnet te leveren, maar ideaal voor een USB netwerkje.

The Economist, 19.10.2013: Edison's revenge.

Een reactie posten