zondag 9 oktober 2011

Voor bij de haard - II

Landbouwbedrijven ontwikkelen zich verder naar "gewone" mkb-bedrijven. Een nieuw bewijs daarvan is een nieuw blad voor agrarische ondernemers dat zich niet bezig houdt met agrarisch nieuws, of vaktechniek, laat staan met het gezellige en minder gezellige boerderijleven en human interest, maar met ondernemerschap. Een cross-mediale uitgave bij de website BoerEnBusineness.

Boerenbusiness gaat volgens de uitgever "over markten, management, fiscale- en juridische items, netwerken en financiĆ«le kwesties. Vraagstukken die de professionele agrarische ondernemer bezig houden.’ Als columnist van de website werd ik gevraagd een opinie-stuk bij te dragen. Dat gaat over hoe mensen tegen risico aankijken, dat het ondernemers er niet zijn om risico te dragen maar het te reduceren, dat het onderscheid van Frank Knight tussen risico en onzekerheid wat kunstmatig is en al helemaal als wij onderzoekers prijsrisco meten aan ex-post volatiliteit terwijl de boer van te voren weet dat de varkenscyclus bestaat en dat dus geen groot risico is en deels ex-ante wordt afgedekt, en dat stress testen van je bedrijf op black swans (zoals Ehec of Europese desintegratie) zinvol is.
Dat is al reden genoeg het proefnummer aan te vragen ;-) En nu maar hopen dat de ontwikkeling naar nog professionelere landbouwbedrijven doorzet.

Geen opmerkingen: