Nog een boekentip en een beleggingstip. Uit de Economist van 24 september, en nu ik die toch voor mezelf documenteer ook even uit hetzelfde nummer (met een special over de wereldeconomie) een beleidstip met een paar bizarre feiten uit een artikeltje over opkomende protectie in de internationale handel en in Argentinie in het bijzonder:
Het land wil graag minder commodity export en meer industrie. Dat heeft de presidente, mw. Fernandez-Kirchner er toe gebracht om de export van tarwe en mais te beperken. Inmiddels hebben boeren 40 miljoen ton mais die ze niet kunnen exporteren en waarnaar binnenlands geen vraag is. Ook de export van rundvlees ligt ook aan banden, dus daar zijn producenten voor een deel mee gestopt, met als gevolg minder productie, met minder productie van leer en minder rundvleesconsumptie inlands (vermoedelijk omdat het beste vlees geexporteerd wordt en mindere delen goedkoop inlands werden afgezet, anders is dit lastig te verklaren). Met als effect dat verschillende buitenlandse leerproducenten nu vertrokken zijn. Economisch beleid is niet altijd eenvoudig, zo lijkt het - of eigenlijk ook wel.
En dan nu de boekentip: de wat meer maatschappijkritiese (zo schreef je dat toen) economiestudent van de jaren 60 (en anderen) smulden van de boeken van Vance Packard. In zijn The Hidden Persuaders stelde hij de reclame aan de orde. Er is nu een waardige opvolger zo begrijp ik: Martin Lindstrom publiceerde "Brandwashed: Tricks Companies Use to Manipulate our Minds and Manipulate Us to Buy". Of die titel nu zo'n marketingvondst is weet ik niet, maar het boek schijnt goed te zijn.
Tot slot de beleggingstips: komende 40 jaar gaat het niet goed met de huizenprijzen. Met data van 22 landen is uitgerekend dat tussen 1970 en 2009, een stijging van het GDP met 1% per persoon zowel als een stijging van de bevolking met 1% leidt tot een huizenprijsstijging van 1% in reele termen. Maar een stijging van de pesioen-afhankelijkheid ration met 1% is een daling van 0,66%: oudere mensen kopen niet meer, ze verkopen. Mensen die jong of van middelbare leeftijd zijn sparen.
Dat beinvloedt ook aandelenprijzen, zo stelt de FED van San Francisco. Tussen 2010 en 2021 dalen om die reden de aandelen met 13% c.p. In 2025 neemt het aandeel van middelbare leeftijd weer toe, en komt er herstel. Pensioen tot die tijd dus maar even uitstellen, zo zou ik denken.
The Economist 24.9.2011:
Protection in Argentina - Keep Out
Schumpeter - The Hidden Persuaders II
Economics focus - Bringing down the house
Geen opmerkingen:
Een reactie posten