dinsdag 25 oktober 2011

OMA's Rem Koolhaas en de landbouw

Oud vloertje in Venetie
ik vermoed dat de blog van gisteren met het Fendt filmpje aardig past in het denken van Neerlands beroemdste architect Rem Koolhaas. Hij was gastredacteur van het NRC blad De Luxe van afgelopen weekend en in het lijstje van de 8 tentoonstellingen die hij in zijn agenda heeft staan, staat ook de Agritechnica 2011 die op 15 november in Hannover losbarst. "verwacht worden nieuwe melkrobots, gps-gestuurde tractoren en antistressgereedschap voor de wereldwijd groeiende veestapels".

[Terzijde: vorige week werd me uitgelegd dat de duitse DLG veel van zijn geld verdient met dergelijke tentoonstellingen en daarmee een gat vult dat de Duitse overheid rond innovatie laat liggen; de concurrentiepositie van deze tentoonstellingen is afgelopen jaren sterk verbeterd ten opzichte van de Parijse Salon d' Agriculture omdat het zwaartepunt van de verkoop van machines naar het oosten van Europa is verschoven]

De belangstelling van Koolhaas is niet zo vreemd: zijn bureau OMA (dat is te zeggen diens onderzoeksafdeling AMO) zette 10 wereldtrends op een rijtje. Op 3: Wie melkt de koe?. Ofwel nu steeds meer mensen in de stad willen wonen, wordt het duidelijk dat het achtergelaten platteland snel verandert. Er vinden verstrekkende volksverhuizingen plaats: van Polen naar Nederland, van Azeri en Mongolen naar Rusland. Geillustreerd met een foto met een Indier in een melkstal die op mijn verjaardag op de cover van de International Herald Tribune verscheen met als kop "In Italian heartland, Indians keep the cheese coming". Hier lijken me kansen liggen om de landbouw en creatieve industrie via OMA verder aan elkaar te koppelen.
En in dezelfde regio speelt wereldtrend 6: reisorganisatie TUI die een compleet Toscaans dorp opkoopt om het voor 250 miljoen te verbouwen tot een "echt" Toscaans dorp.

Geen opmerkingen: