zondag 30 oktober 2011

Uit de kranten

Hemelvaart - een werk van
Anish Kapoor op de Bienale
in Venetie, in een kerk wordt
een opstijgende, bewegende
luchtstroom zichtbaar gemaakt
Met de Thalys vrijdag terug uit Brussel, toch even tijd om de kranten bij te lezen. De Volkskrant had een interview met prof. Ben Whtie, een socioloog die met pensioen gaat bij de EUR. Hij constateert een wereldwijd probleem omdat iedereen naar de stad wil en er niemand meer boer wil woren, ook in arme landen niet.
Terecht stelde interviewer Gerard Reijn zich kritisch op, want het is maar de vraag of er een probleem is. Het verschijnsel is van bijna alle tijden, in de stad zijn er ontwikkelingsmogelijkheden, de weduwe van 60 heeft in een ontwikkelingsland altijd haar grond aangehouden, en daarmee de macht over de kinderen, omdat het haar pensioenvoorziening was. De interviewer stelt terecht vast dat landbouw met veel minder mensen gedaan kan worden. White komt dan meteen met megalomane landgrab projecten maar dat lijkt me geen eerlijke vergelijking. Waar iemand nu 3 ha beboert, kan hij er ook 30 beboeren.
Maar misschien ben ik in mijn mening beinvloed doordat ik eerder op de dag lunchte met een van de grootste boeren uit een nieuwe lidstaat van de EU. Die beboert 65.000 ha, dat ik anderhalf keer de Noordoostpolder. We dachten het eerst nog verkeerd te verstaan, en het leek me niet verstandig te vragen hoe hij er aangekomen was en hoeveel EU premies dat nu opleverde. Ik vroeg hem wel of dat nu een optimale bedrijfsgrootte was.
Dat leverde een verrassend goed antwoord op: het waren eigenlijk twee bedrijven, een ervan was zo'n 10.00 ha op enkele honderden km afstand. De andere was dus "maar 55.000" (zo groot als Oostelijk Flevoland) en dat was optimaal. Omdat dit in feite de grootte van het waterschap was, dat niet bestond, maar waarin alle drainage en beregening geregeld zou moeten zijn. Nu kon de waterinzet in het bedrijf dus worden geoptimaliseerd. Daar waar dat elders in het land was opgedeeld in bedrijven van slechts honderden of duizenden ha was het geirrigeerde areaal sterk teruggelopen, en liep het water ongebruikt naar zee.
Waarmee we terugzijn bij de reden waarom plantages het zo goed doen in de tropen: er is gebrek aan management en werkkracht genoeg: dan zijn grote bedrijven optimaal. Er kunnen dus nog veel mensen naar de stad.

En dan de FT. Deze week stelde ik in een interne WUR discussie over zorgvulidge veehouderij dat de veehouderij nog geen zorgplicht heeft over het consumeren van vlees, zoals de drankindustrie dat wel heeft voor overconsumptie van alcohol. Er zijn wel grotere problemen. De Financial Times had vrijdag wel een groot stuk over de rol van de voedingsindustrie in de obesitasproblematiek en dan met name toenemende krititiek dat er veel te veel invloed is op de gezondheisregels. Die zouden onder invloed van de industrie (in de VS, UK en bij de WHO) te veel worden afgezwakt.
Tevens een update dat de nieuwe Deense regering de vet-belasting weer zou willen afschaffen vanwege de administratieve lasten, maar dat inmiddels Hongarije een belasting op snacks en soft drinks heeft, en Frankrijk een belasting op soft drinks overweegt.

Geen opmerkingen: