zondag 20 maart 2011

Onstilbare honger naar voedseldebat

Honger naar voedseldebat is onstilbaar, zo kopte de NRC dit weekend. O.a. naar aanleiding van het foodfilmfestival in Amsterdam en andere activiteiten rond voedsel werd de vraag opgeworpen wat de honger naar kook-, voedsel- en warenkennis kan verklaren.
Volgens Marjolein Kelderman, boekinkoper bij Atheneum, is het gewoon mode, aangezet door Jamie Oliver die liet zien dat je niet heel precies hoeft te koken voor een uitstekend diner. Peter de Rooden van Stroom in Den Haag houdt het op onbehagen over de industrialisering van de landbouw, naast hedonisme. Het draait zijn inziens om gebrek aan grip dat we als gemiddelde burger hebben op ons voedsel.
Een derde verklaring komt van Heln Kranstauber, organisator van het Food Film Festival: het is een onderdeel van een ontwikkeling die je ook bij andere producten ziet zoals kleding: mensen stellen allerlei vragen bij de consumptie. Omdat voedsel zo dicht bij ons staat, is het daar extremer.

Helemaal bevredigend vind ik de verklaringen nog niet, maar het is een begin. Op de foto overigens een productinnovatie om de man achter het fornuis te krijgen. Zal hier wel niet mogen, maar in Namibie wel.

Geen opmerkingen: