woensdag 23 maart 2011

consult the future

De toekomst van ons voedsel - altijd interessant. Het bureau Futureconsult stuurde me een klein relatiegeschenk waarin deskundigen naar 2021 kijken als het gaat om mobiliteit, onderwijs en voeding.
Nrc.next columniste Rosanne Herzberger denkt dat we over 10 jaar onze aversie tegen technologie overwonnen hebben. Vleesvervangers drijven ons in de armen van de voedingsmiddelenindustrie, net als de drang naar duurzaamheid. Fabrikanten kunnen ook veel beter gezonde maaltijden maken en portioneren dan wij amateurs in de keuken, en daarom zijn huidige cijfers van het Voedingscentrum ook dubieus, zo vindt Herzberger - die in ieder geval consistent is in haar studiekeuze moleculaire biologie en haar toekomstverkenning.
Volgens C1000 merkstrateeg duurzaamheid Hemko van Wezel zijn we in 2021 verlost van het begrip duurzaamheid: het is uiteen gevallen in milieuvriendelijk, diervriendelijk en gezondheid. En we hebben allemaal ons wereldbijdrage-profiel, net als het risicoprofiel van de belegger. De RFID chip helpt je kiezen in de supermarkt, die overigens ook een van bovenstaande profielen heeft. En nog steeds bestaat want we gaan er voor de koffie en de gezelligheid naar toe (dat hebben banken ook een tijdje beweert maar het zou voor mij geen reden zijn aan bier te blijven sjouwen - kjp).
Verder voorspelt van Wezel sterke schommelingen in voedselprijzen door schaarste. Ook de derde deskundige, Jan -Willem Grievink van het Food Service Institute Nederland, denkt dat prijzen omhoog gaan - we betalen nu te weinig voor ons voedsel. En ook hier de RFID chip die de uiterste gebruiksdatum vaststelt op basis van meting van schimmels, met de denkende koelkast die wel via internet bestelt. Dat geldt dan voor systemfood, daarnaast is er slow food. Komen uit verschillende winkels. Grievink ziet in tegenstelling tot Herzberger juist wel veel eco.
En met Van Wezel stelt hij dat we de consument nu veel te veel een schuldgevoel aanpraten als het om duurzaamheid gaat. Dat werkt niet. Je moet belonen, met mooie wortels en via de smaakpapillen. Ook om te citeren een uitspraak over 2011: "je ziet alle wissels omgaan richting duurzaamheid, maar de voedselindustrie zelf is tamelijk conservatief. Die sturing komt vooral van de supermarkten. De Nederlandse overheid hobbelt er juist erg achteraan".
Het boekje is te vinden op de website van futureconsult

Geen opmerkingen: