zondag 13 februari 2011

lijstje: food valley innovaties

Al een tijdje geleden kreeg ik een mooi klein boekje van de Stichting Food Valley dat de winnaars  van hun Awards voor innovatie over de laatste 5 jaar presenteert. Voor wie voorbeelden zoekt van wat voor innovaties de "gouden driehoek" van de agro-sector voortbrengt, hier een greep:
  • Valess, een vleesalternatief (nooit geweten trouwens dat het is uitgevonden door een 80 jarige sous-chef van het Amstel Hotel - voor innovaties ben je nooit te oud)
  • Groentesap uit groenteafval in de procesindustrie
  • Diep frituren zonder olie
  • Verrijkte eieren voor medicijnen tegen een oogziekte
  • Een enzyme om met aardappelzetmeel producten betere textuur te geven
  • Gezondere margarine met veel minder verzadigde vetten
  • Een food jet printer om eetbare letters en figuren te spuiten op taartjes etc.
  • Bacteriedodende fagen
  • Eiwitten uit aardappelen ter vervanging van vlees-eiwitten
  • Plantensensor voor minder en betere bestrijdingsmiddelentoepassing in kassen
  • Worstenmaker op basis van radio-golven zodat de productietijd, energie en arbeidskosten sterk dalen
  • Bioconverter om groenteafval om te zetten in energie
  • UV-licht spuitmachine die fungiciden vervangt
  • Teff, glutenvrij graan uit Ethiopie
  • Cisgene appelras
  • Sterilisatie met koud plasma
Stichting Food Valley: Innovation at its best

Geen opmerkingen: