donderdag 12 augustus 2010

Resource efficiency

Zuinig of in ieder geval efficient omgaan met materialen is zinvol. Voor de bedrijfswinst maar ook omdat sommige materialen een keer op raken en er dan misschien geen vervanger is. Twee jaar geleden publiceerde de OECD de brochure "Measuring material flows and resource productivity", die pas nu mijn bureau bereikte.
Met handige overzichtjes. Zoals van kengetallen als Total Material Requirement (het totaal aan materialen dat een land nodig heeft voor zijn productie inclusief het indirect materialen verbruik in het buitenland (dus als voor de productie van bier stalen machines nodig zijn die in Duitsland zijn gemaakt met ijzer uit Australie, dan zit dat er in). En zo ook Domestic resp. Total Material Consumption.
Ook een aardig schema dat aangeeft dat de Material Flow Analysis afhankelijk van zorg en interesse zes typen analyse kent: als de zorg vooral specifiek is en op milieuvlak ligt kan het object van interesse een substantie, een materiaal of een product zijn. In het laatste geval maakt men een life cycle analyses.
Is de zorg meer algemeen en gerelateerd aan milieu en economie dan zijn er analyses voor bedrijfsniveau, economische activiteiten (input output analyse) en regio-niveau.

OECD: Measuring material flows and resource productivity, Synthesis report 2008 Posted by Picasa

Geen opmerkingen: