vrijdag 6 augustus 2010

aardbeien, melk, vlees en vet.

In de American Journal of agricultural economics buigen enkele auteurs zich over de vraag of het verschijnsel van contracten er toe leidt dat de dagmarkt van producten (spotmarket) hogere en meer beweeglijke prijzen kent. Dat wordt veelal verondersteld: een contract voor de oogst leidt er toe dat er risico's worden overgedragen naar bv. de supermarkt, en aangezien riscio ook geld waard is, zou de contractprijs dus wat lager kunnen zijn, terwijl de spotmarkt juist risicovoller wordt, en dus een wat hogere prijs zou moeten doen (en interessant is voor boeren met een behoorlijke risicobuffer in de vorm van eigen vermogen). En omdat de dagmarkt dus 'dunner' of 'minder diep' is (er is minder volume), zouden de prijzen ook meer bewegen omdat bij bv. extra vraag door mooi weer, of lage productie door slecht weer, daar vraag en aanbod in balans moeten worden gebracht.
Aan de hand van de aarbeienmarkt laten de auteurs zien, dat er ook nog wel andere redeneringen mogelijk zijn: als je er vanuit gaat dat een supermarkt van tijd tot tijd toch een grote campagne van aarbeien wil doen, dan zou het aankopen op de dagmarkt tot grote volatiliteit leiden, en vermindert een contract dus de volatility op de dagmarkt. Evenzo, als het motief van de supermarkt voor contracten een regelmatige aanvoer is zodat ze een vaste hoeveelheid schapruimte kunnen reserveren en kunnen adverteren met vrij vaste prijzen, dan zijn ze wellicht bereid om voor die dienst wat te betalen, en zou de contractprijs ook wel wat hoger kunnen liggen dan de dagmarkt.
Enfin in de Amerikaanse aardbeienmarkt verhogen de pre-commitments (contracten) de dagprijzen, maar de effecten op de volatility zijn niet zo eenduidig.

Bio-melk
In het zelfde nummer van de AJAE ook een paper over de kostprijs van biologische melk in de VS. De auteurs hebben met een dataset van melkveebedrijven de efficiente productiemethoden geschat. Die verschillen voor bio en conventioneel: biologische melk is wanneer het efficient wordt geproduceerd 11% duurder dan efficient geproducteerde conventionele melk. Maar binnen die twee groepen produceren biologische even (in)efficient als gangbare boeren: de afstand van de gemiddelde producent tot de meest efficiente bedrijfsvoering is in beide gevallen ongeveer even groot. Tot nu toe gingen onderzoekers vooral uit van dezelfde technologie voor beide groepen en vonden biologische bedrijven veel minder efficient.

Vlees en Vet
Hetzelfde nummer van de AJAE bevat ook nog een meta-analyse naar de prijselasticiteit van vlees (hoog voor rund, laag voor kip) en een paper van een aantal Fransen over het idee om een belasting op vet te introduceren. Het effect op de voedingskwaliteit zou niet groot zijn, zou ook afhangen van het gedrag van de food industry (die samenstellingen zullen aanpassen) en zou zeer regressief zijn (dus vooral de armere gezinnen belasten). Niet doen dus, zo is hun advies.


S. Mohapatra, R.E. Goodhue, C.A. Carter and J.A. Chalant: Effects of forward sales on spot markets: pre-commitment sales and prices for fresh strawberries in Am. Journal of Ag. Economics, 92(1), 2010.
C.A. Mayen, J.V. Balagtas and  C.E. Alexander: Technology adoption and technical efficiency: organic and conventional dairy farms in the United States. in Am. Journal of Ag. Economics, 92(1), 2010.
C.A. Gallet: Meat meets Meta: a quantitative review of price elasticity of meat. in Am. Journal of Ag. Economics, 92(1), 2010.
O. Allais, P. Bertah en V. Nichele: the effects of a fat tax on french household purchages: a nutritional approach. in Am. Journal of Ag. Economics, 92(1), 2010.

Geen opmerkingen: