zaterdag 20 maart 2010

lijstje: zelfregulering van voedselveiligheid

Raar eigenlijk dat voedingsmiddelenbedrijven die naar maximale winst streven, hun eigen winstmogelijkheden beperken door zelf private standaarden voor voedselveiligheid in te voeren.
In de literatuur zijn daar allerlei argumenten voor bedacht:
  • het kan consumenten aantrekken die bereid zijn extra te betalen voor zo'n label
  • het voorkomt wellicht toekomstige aansprakelijkheid
  • je blijft de overheid een stap voor en voorkomt dat die gaat reguleren
  • en een variant op de laatste: je kunt door de eerste te zijn, vastleggen wat voor type van standaard er in de markt komt. Bv. wel of niet stoplichten op de verpakking, of positieve in plaats van negatieve waarschuwingen.
Dat laatste is bedacht door Jill McCluskey en Jason Winfree in een paper in de laatste issue van de ERAE: pre-empting public regulation with private food quality standards, ERAE 36-4, 2009. Ze gaven overigens ook het overzicht van de andere drie argumenten.

Geen opmerkingen: