zondag 7 maart 2010

Vlieland

Even tussendoor: afgelopen dagen week brachten we op Vlieland door. Het verst van de Nederlandse kust gelegen eiland (de nieuwe gemeentes op de Antillen niet meegerekend). Je kunt er helemaal aan de landbouw ontsnappen. Een van de weinig pogingen er met landbouw wat van te maken, de Kroon's polders, mislukten en werden een natuurgebied.
Resteren een paar geiten en bokken als monument in de dorpsstraat (in respect voor de melkvoorziening van vroeger) en de cranberries. Maar die 48 ha is geen landbouw, maar verzamelen in de natuur.
Economie ontsnap je nergens. Die is nu op toerisme gebaseerd, maar ooit was Vlieland het vertrekpunt voor de schepen uit Amsterdam op de profijtelijke graan- en houthandel met de Baltische golf. Een dorp van zeevaarders, loodsen en scheepsleveranciers.
Nog iets wat ik er leerde: de geul voor de haven is genoemd naar de monnikken die een kanaal voor transport graafden van Vlieland naar Harlingen. Een waterstaatkundig foutje: het leidde tot het Flevomeer en de doorbraak van de duinenrij tussen Texel en Vlieland.

Geen opmerkingen: