vrijdag 2 oktober 2009

belangenbehartiging loopt terug

Als de Ieren vandaag "Ja" stemmen, en daar ziet het wel naar uit, en nog een paar oosteuropese presidenten hun handtekening zetten, dan krijgt het Europees parlement aanmerkelijk meer te vertellen op met name het vlak van landbouw en plattelandsbeleid.
De Nederlandse kiezer en verkozenen hebben daar alvast op geanticipeerd door geen zitting te nemen in de parlementaire commissie voor een van de belangrijkste Brusselse beleidsterreinen, landbouw- & plattelandsbeleid. Wel gaan maar liefst 7 Nederlanders deel uit maken van de commissie voor burgerlijke vrijheden, een van de 20 andere commissies in het EP. Kun je leuk de krant halen met normen en waarden en opkomen voor tal van minderheden, zo analyseert de NRC vanavond.
In Haagse Kringen constateerden we twee maanden geleden deze situatie, maar te laat voor de landbouwlobby om er nog wat aan te doen. En ach, de Oosteuropeanen zullen wel lobbyen voor geld richting de landbouw. Maar wellicht vooral naar het gelijktrekken van de premies tussen Oost en West. En niet voor dierwelzijn, maar dat zullen sommigen ook niet erg vinden.
Onlangs constateerden we in een onderzoeksrapport dat de belangenbehartiging van de Nederlandse sector wat lijkt te haperen. We voegen dit bericht toe aan het bewijsmateriaal.
NRC 2.10.2009 "Landbouw zonder Oranjegevoel".

Geen opmerkingen: