zondag 1 februari 2009

lijstje: krachtige agrofood sectoren

De Nederlandse agrarische sector kan zich beroepen op een grote bijdrage aan de export. De agrofood sector is dan ook een belangrijke pijler in de economie. Omdat ik het boekje wilde citeren lag "de economische kracht van agrofood in Nederland" weer op mijn bureau. Het dateert van 2007.
Daarin worden 7 belangrijke sectoren beschreven:
  1. snijbloemen
  2. cacao
  3. mosselen
  4. aardappelen
  5. varkens
  6. veterinaire vaccins
  7. bier

Deze sectoren zijn goed voor zo'n 15% van het handelsoverschot. Vroeger werd dan meteen gezegd dat dit goed is voor de betalingbalans en de positie van de gulden, maar dat hoeft sinds een jaar of tien niet meer. Weliswaar worden sommige van die producten ook naar de wereldmarkt geexporteerd maar de bijdrage aan de kracht van de euro is natuurlijk veel minder groot dan vroeger aan de gulden.

Een veel geciteerd cijfer van dezelfde onderzoeksgroep o.l.v. Danny Jacobs dateert uit 2005 en geeft aan dat van de 100 exportproducten met het grootste aandeel op de wereldmarkt (inclusief de EU overigens) er maar liefst 51 uit de agrofoodsector komen. Maar eerlijk gezegd is volgens mij dat cijfer een beetje geflateerd omdat we van oudsher in de statistieken de landbouwproducten veel verder splitsen dan bv. computersoftware of electronica.

Literatuur: H. Snijders, D. Jacobs en H. Vrolijk: De economische kracht van agrofood in Nederland, SMO, 2007 ISBN978-90-6962-239-2

Een reactie posten