zondag 8 februari 2009

Kaas of geen kaas

Kaas uit melk maken, wat door de koe weer uit gras en soya wordt gemaakt, is volgens sommigen niet zo'n efficient proces. Het zou veel handiger zijn om het in een keer uit plantaardig eiwit van bv. soya te maken, dan wordt de wereldvoedselproductie groter. Hoewel grotere efficientie niet per definitie waar is (er lopen veel koeien op hellingen waar je nauwelijks met een tractor kunt komen, laat staan met een grote combine), zit er wel een grote kern van waarheid in.
En dat brengt mensen er dan weer toe een overgang van dierlijke eiwitten naar plantaardige te bepleiten, of zelfs te gaan managen, omdat er op sommige plekken een tekort aan eiwitten is (of wel: granen en ander voedsel was vorig jaar heel duur). Ook daar zijn kanttekeningen bij te plaatsen (de falende overheid is in Zimbabwe meer het probleem dan de falende markt en erg duurzaam was de wereldwijde prijsexplosie niet), maar als we de koe uit kunnen schakelen en de kaas dan goedkoper wordt, gaat de welvaart natuurlijk omhoog.
Of er nog veel onderzoek nodig is weet ik niet. Pas zag ik een Wageningse foody een vlees-imitatieproduct aanprijzen dat al in de winkel ligt, en in Florida kwam ik in de supermarkt bijgaande Veggie Slices met Cheddar taste tegen. Ofwel een kaas-imitatieproduct: tijd voor een actie Ga Plantaardig - Haal de Koe uit de Wei. Of toch maar niet?
Een reactie posten