zaterdag 21 februari 2009

System dynamics in Igls

Afgelopen dagen was ik in Igls, bij Innsbruck voor het EAAE Forum System Dynamics and Innovation in Food Networks. Een bijeenkomst die zich in de ochtend en de namiddag en avond afspeelt, zodat er inderdaad in de middag ook nog een paar uur op de piste genetwerkt kan worden met collega's uit Europa, Latijns Amerika en de VS. Dit jaar onder voortreffelijke sneeuw en zon omstandigheden zodat zelfs matige skiers als ik de Olympic Run piste van 2000 meter hoogte tot in het dorp op 1000 meter konden voltooien.
Het Forum besteedde dit jaar extra aandacht aan de wereld van de 'regulators' in food, met inleiders van EFSA (de Europese Voedselautoriteit in Parma), Health Canada, DG Enterprise, Globalgap, FAO en de oud EU Landbouwcommissaris Franz Fischler, die in Igls om de hoek van de berg ("at the sunny side") bleek te wonen.
Hij legde me aan het diner uit dat je bij een goede Wienerschnitzel witte wijn hoort te drinken. De Oostenrijkse wijnindustrie is overigens de voedselveiligheidscrisis uit de vorige eeuw (iets met anti-vries voor wie het niet meer weet) geheel te boven en richt zich nu op kwaliteit.
De volgende dag had de oud-commissaris ook een uitstekende presentatie, waarin hij pleitte voor veel meer samenwerking in de keten tussen boeren, voedingsmiddelenindustrie en retail en voor meer producentenorganisaties omdat boerenbedrijfjes te klein zijn. Hij legde uit hoe makkelijk het al in zijn tijd was om de lobby's van boeren, industrie en retail aan te horen en vervolgens iedereen heen te zenden met de boodschap het eerst maar eens eens te worden. Verdeeldheid is de doodsteek voor een lobby. Ook de verdeeldheid van het landbouw- en voedselbeleid over allerlei DGs in Brussel is zijns inziens voor verbetering vatbaar.
Ik had het genoegen om de dag met deze sprekers in te leiden als discussieopener. Dat naast een sessie met een presentatie van scenarios over ons kennissysteem en een brainstorm over de effecten van de economische crisis op de organisatie van de voedingsmiddelenketen in de komende jaren. En nog een sessie met verschillende verenigingen van landbouw-economen / -bedrijfskundigen. Kortom te druk om afgelopen dagen ook nog deze blog bij te werken. Zie verder de website van het Forum.
Een reactie posten