woensdag 24 september 2008

basis risico's

In dezelfde serie lezingen (zie blog van gisteren) legde de Wagenings/Maastrichtse/Indianese (uit het Amerikaanse Indiana) hoogleraar Joost Pennings nog eens een paar basisprincipes van termijnmarkten uit die sommigen wel eens vergeten als ze de termijnmarkt gebruiken om risico's af te dekken.
Allereerst dat het er bij bedrijven niet omgaat de inkoop- of verkoopprijzen stabiel te krijgen, maar om de winstmarge te beschermen. Als dus de inkoop- en verkoopafdeling niet goed samenwerken dan leidt hedging aan de inkoopkant niet tot minder maar tot meer risico voor de winst.
Een tweede is dat termijnmarkten en de reele dagmarkt zich niet 100% gelijk op hoeven te ontwikkelen. Dat heet het basis-risico (basic risk) en neemt toe als er in de termijnmarkt alleen met cash settlement wordt gewerkt. De kans op arbitrage neemt dan af en daarmee het basic risk toe. En verder bestaat er bij termijnmarkten een market-depth risk: het risico dat de markt niet groot genoeg en dus niet zo liquide is, zodat de prijsvorming niet optimaal is.
Wie qua risk attitude sterk risico avers is en qua risk perception (dat zijn dus twee verschillende dingen) denkt dat er nog meer risico aankomt, kan zijn voordeel met deze inzichten doen.

Geen opmerkingen: