maandag 8 september 2008

First Farms: investeren in Oost Europese landbouw

Zaterdag was het hier in Zevenhuizen weer de dag van de nostalgie (foto): het dorp is terug van vakantie en ontmoet elkaar op het "oogstfeest".

Nostalgie is misschien wel terecht, want de landbouw verandert in een razend tempo en zeker elders zitten ze niet stil. Neem nu de Deense, beursgenoteerde onderneming FirstFarms die nu meer dan 7.500 ha in Roemenie beboert en een melkveebedrijf van 3.400 koeien in Slowakije opzet. Het heeft een mooie openhartige website en je kunt meeinvesteren, ze hopen dit jaar een winst te maken van 1,3 miljoen euro (dit is geen aanbeveling mijnerzijds overigens).

Een ontwikkeling die overigens conform de theorie is: als management schaars is, ligt grootschaligheid voor de hand (we herinneren ons de plantages in de derde wereld, in Nederland hebben we juist management over en dus te kleine gezinsbedrijven), en als kapitaal ter plekke via banken lastig te krijgen is, doen buitenlandse investeerders het via de beurs. Het duurt even maar dan zetten hoge prijzen aan tot marktconforme oplossingen.

Geen opmerkingen: