dinsdag 3 juni 2008

One cow, one vote

We congresseerden dus in Bologna over cooperaties. Weer eens duidelijk werd dat er in Europa nogal verschillend wordt gedacht over dit instrument om je te organiseren.

In het Zuiden zit men dicht bij de ideologie van de gemeenschappelijke aktie (collective action) om een probleem op te lossen. Zo is het in Rochedale en bij Raifeissen ook ooit begonnen. Er horen termen bij als 'economische democratie' (waar echte economen niet zoveel mee kunnen) en het principe is 'one man, one vote'.

In het NoordWesten hebben we er een economische organisatievorm voor ketenintegratie van gemaakt. Gericht op economisch profijt en we vinden het heel gewoon dat boeren die meer product leveren of kopen ook meer zeggenschap hebben. Zoals een Deense collega zei: niet one man one vote, maar one cow one vote.

En hier en daar gaan we nog een stapje verder en zien we de cooperatie al niet meer als boerenbelang maar als een apart onderneming waarin management en personeel ook stakeholder zijn en die niet noodzakelijkerwijs het ledenbelang altijd dient. Waarmee je wel heel dicht komt bij het naar de beurs brengen van de onderneming, wat uit boerenperspectief toch niet erg smart lijkt.

Op de foto Bologna

Geen opmerkingen: