vrijdag 25 januari 2008

Microtrends

Toekomstvoorspellers en andere koffiedikkijkers kunnen plezier hebben van een boek van Mark Penn: Microtrends. Hij heeft er 75 verzameld: verschijnselen waar je niet in beeld had, maar die een grote invloed op de wereld kunnen hebben als ze het begin zijn van een trend of transitie.
De voorbeelden zijn vaak (politiek) amerikaans, maar er zijn aardige bij: 3 miljoen amerikanen zitten meer dan 90 minuten in de auto naar hun werk, en dezelfde tijd ook weer terug (een markt voor in-car entertainment), er zijn meer huishoudingen met huisdieren zonder kinderen dan huishoudingen met kinderen (vandaar de petfood markt) en er zijn in de VS 10 mljoen latino's die protestant zijn (en Bush in het zadel geholpen hebben).
Door de wet van de long tail (lange staarten) die zegt dat via internet zulke groepen zich makkelijker organiseren en dat er ook producten voor hen profijtelijk via internet te vermarkten zijn, leidt dit tot het beeld dat de samenleving minder homogeen wordt.
Mark Penn spreekt van een microtrend zodra het een omvang heeft van 1% van de populatie. Dat doet me goed, want bij het LEI hanteren we ook al jaren die kritische grens om ergens gegevens over te verzamelen.

Geen opmerkingen: