vrijdag 18 januari 2008

lijstje: Afkortingen in de retail



Gisteren las ik de kranten in de trein naar Amsterdam. Veel over het plan van Minister Verburg om de veehouderij duurzamer te maken, met als teneur 'het idee is goed, hoe gaat u dat regelen'. En terecht aandacht voor de spanning tussen beter milieu en meer dierwelzijn. Dat moeten we beter leren afwegen, daar kunnen economen ook nog wat aan doen.
Het is altijd weer genoeglijk door het Groene Hart te sporen, dit keer op weg naar het Nieuwe Amsterdam (we zagen het KNSM eiland en de nieuwe bibliotheek) en de fraaie Afghanistan tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.
Het meest interessant in de pers vond ik de Van Dale column in De Pers met een toelichting op de namen van retailketens die zijn voortgekomen uit afkortingen:

  1. HEMA: Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam
  2. FEBO: Ferdinand Bolstraat
  3. EDAH: Ebbens, Damen, Auskes en Hettema (de oprichters)
  4. ETOS: Eenheid, Toeweiding, Overleg, Samenwerking
  5. SRV: Samen Rationeel Verkopen
  6. DE SPAR: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig (als logo werd natuurlijk een spar gekozen, het "De" verviel in de loop der tijd in de meeste landen, maar in Italie is het nog steeds DE SPAR, en een spar is in Italie een Abete, dus een fraaie case voor hoe beeldmerken werken).

Geen opmerkingen: