woensdag 11 april 2007

roofridders in de voedingsmiddelen

De 2e kamer hoort het klagend bedrijfsleven aan over de opmars van private equity en hedgefondsen. Eerst schoeien we onze kapitaalmarkt op amerikaanse leest om het bedrijfsleven in de globalisering de ruimte te geven (en de managers de bijbehorende salarissen, tot chagrijn van Wouter Bos) en dan komen de ABNAmro managers en anderen klagen dat het nu ook weer niet de bedoeling is dat ze worden overgenomen. Ewald Engelen schreef vandaag een boeiend stuk op de opiniepagina van de NRC waarin hij duidelijk uiteen zette wat het nut is van dergelijke investeerders, waarvan overigens 90% zich niet activistisch gedraagt. En zelfs zij die dat wel doen hebben het toch vooral voorzien op bedrijven die zwak presteren. Ook nuttig.
Een argument in dat kader miste ik nog, althans voor de voedingsmiddelenindustrie waar ik dat een beetje kan beoordelen (denk ik). Er zijn zeker in de EU als gevolg van de eenwording van de Europese markt en de globalisering nog heel wat fusies en overnames nodig. Onze bedrijven zijn gemiddeld veel kleiner dan de Amerikaanse en produceren daarom tegen relatief hoge kostprijzen. Historisch verklaarbaar en in bijvoorbeeld de voedingsmiddelen ook wel gebaseerd op regionale verschillen in eetcultuur (van rookworst, bockwurst en salami), maar niet houdbaar. Afgelopen veertig jaar zijn de dorpscooperaties in de zuivel tot een paar giganten gefuseerd, en mijn taxatie is dat dit nu niet ophoudt omdat we bij de grens met Denemarken zijn aangeland.
In een aantal gevallen kunnen bedrijven dat zelf door fusie, maar soms hebben ze daar financiers bij nodig, o.a. in het MKB. En soms doen ze het niet zelf, en worden kansen gemist. Dan is het goed dat activistische investeeerders de goed betaalde bestuurders even tot de orde roepen. Alleen de dreiging daarvan kan al louterend werken. Wat mij betreft kan de kamer dus overgaan tot de orde van de dag want regelgeving zou wel eens meer schade kunnen doen dan voordeel opleveren bij het voorkomen van een incidentele uitwas.
De poster komt uit het Reclame-arsenaal.

Geen opmerkingen: