maandag 19 maart 2007

Boeren in Canada

Als cadeautje kreeg ik van Statistics Canada een werkje uit eigen huis met interessante landbouwstatistieken. Waaruit weer maar eens blijkt dat wij onze boeren goed toegerust de wereld in sturen. Bijna 10% van de 350.000 Canadese boeren is in het buitenland geboren. Daarvan komen er 7500 uit Nederland, dat is meer dan het aantal Canadese boeren dat geboren is in hun eigen provincie(tjes) Nova Scotia of in New Brunswick en Prins Edward Island samen.
Van de Nederlandse immigranten in Canada is meer dan 6% boer (van de Polen maar 0,5%, maar je moet ook heel wat geld meebrengen om er een boerderij te mogen en kunnen starten) en Nederland is dan ook leverancier nummer 1 van geïmmigreerde boeren; gevolgd door UK, Duitsland, USA en (verrassend of ook niet gezien de recente hervormingen in hun landbouwbeleid en de aantrekkelijkheid van het Franstalige Quebec) Zwitserland.
In de periode 1996 -2001 was 1 op de 3 immigrerende boeren in Canada van Nederlandse afkomst. “They bring with them not just new blood and fresh ideas, but also new capital. We appreciate their economic and cultural contributions”. Ofwel hoe dank zij de hoge opleiding van Nederlandse boeren een klein deel van het geld dat omgaat in de onteigeningen voor Vinex-wijken en reconstructies in de Canadese prairie terecht komt. Misschien wordt het ook eens tijd om deze boeren in den vreemde als doelgroep van Nederlandse kennis te zien, tenslotte zijn 7500 boeren ook bijna 10% van het aantal dat binnen de Nederlandse grenzen boert en tuint. En was vroeger emigratie ‘out of sight – out of mind’ nu blijft men door internet en goedkoop reizen veel meer bij Nederland betrokken, en wil hier best zijn kennis of stallen halen.

Bron: F. G. Normand: They’re here to farm in: Canadian Agriculture at a Glance, Statistics Canada 2004.
Op de (eigen) foto de bevroren Ottawa river, gezien vanuit de National Gallery

Geen opmerkingen: